Go Back

Loopy tempehbollar med teriyakisås

Portioner: 4 port

Ingredienser

Tempehbollar

  • 1 pkt Lupinta Tempeh
  • 1-2 msk neutral olja
  • 1/2 dl panko (alt. ströbröd)
  • 1/2 dl finhackad gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk mandelmjölk
  • 1/2 tsk liquid smoke

Sojafri teriyakisås

  • 6 msk coconut aminos
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk dadelsirap (alt. lönnsirap)
  • 1 msk sesamolja (gärna på rostade sesamfrön)
  • 1 msk vatten
  • 1-2 tsk majsstärkelse (alt. arrowrootpulver)
  • 1 tsk riven ingefära (alt. 1/2 tsk malen ingefära)

Instruktioner

Tempehbollar

  • Sätt ungen på 200 grader.
  • ­Hacka eller smula tempehn i mindre bitar. Häll ner tempeh och övriga ingredienser i en bunke och se till att allt är väl blandat.
  • Rulla bollarna, ca 20 st, och lägg dem på ett oljat bakplåtspapper
  • Låt bollarna bakas i ugnen ca 15 min tills bollarna börjar få lite färg. Vänd några gånger under bakningen så att bollarna får en jämn färg.

Sojafri teriyakisås

  • Vispa ihop alla ingredienser utom stärkelsen i en kastrull och låt dem sjuda i ca 2 min.
  • Vispa ner stärkelsen lite i taget, tills såsen har tjocknat till den konsistens du vill ha.

Servering

  • Rör ner de färdigbakade tempehbollarna i såsen. Servera med klibbigt ris och toppa med rostade sesamfrön och hackad vårlök.