Go Back

Vegansk burgare på tempeh och bönor

Portioner: 6 burgare

Ingredienser

Burgare

  • 1 pkt Lupinta tempeh
  • 1 msk neutral olja
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 st morötter
  • 2 msk BBQ-sås
  • 1 msk agavesirap (eller motsvarande sötning)
  • 5 msk vetemjöl (eller till önskad konsistens)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk tahini
  • 1 pkt svarta bönor (sköljda och avrunna)
  • 1 msk spiskummin
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 tsk salt

Chiliglaze

  • 1 msk hoisinsås
  • 1 msk BBQ-sås
  • 1 msk sriracha
  • 1 msk tomatpuré

Förslag på tillbehör

  • Hamburgerbröd
  • Vegansk ost
  • Tomat
  • Sallad
  • Inlagd gurka
  • Karamelliserad lök
  • Vegansk majonnäs

Instruktioner

Burgare

  • Ånga tempehn i ~10 min i en ångkorg (kan uteslutas).
  • Under tiden, hacka lök och morot grovt, pressa vitlök.
  • Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken och moroten med de pressade vitlöksklyftorna tills löken fått färg.
  • Häll över BBQ-sås och stek på låg värme i ytterligare i 7-8 minuter under omrörning.
  • Häll över grönsakerna i en matberedare eller mixer. 
  • Tillsätt svarta bönor, agavesirap, liquid smoke, tomatpuré, tahini, ströbröd, salt och kryddor. Mixa med pulse-funktion 5-8 sekunder. Se till att smeten fortfarande är bitig och inte slät.
  • Smula ner tempehn i smeten och pulsera i ytterligare några sekunder.
  • Skölj dina händer snabbt och forma 6 st burgare, tillsätt lite extra mjöl om du tycker att smeten känns för kladdig. 
  • Placera burgarna på bakplåtspapper och låt dem vila i kylen mellan 30 minuter och 1 timme. 
  • Hetta upp olja i en stekpanna och stek burgarna 3-5 minuter per sida, tills de fått färg. Var försiktig när du vänder dem, använd gärna en stor stekspade.

Chiliglaze

  • Blanda BBQ-sås, hoisinsås, tomatpuré och sriracha i en liten skål.
  • Pensla glaze över de stekta burgarna

Servering

  • Servera med dina favorittillbehör på ett rostat hamburgerbröd. Njut!