Chiligryta med tempeh och bönor
Skriv ut receptet

Mustig chiligryta med tempeh, bönor och stekt majs.

Portioner: 4 port

Ingredienser

Chiligryta

  • 1 pkt Lupinta Tempeh
  • 3 msk Spiskummin
  • 3 msk Paprikapulver
  • 1 tsk Chiliflakes (alt. chilipulver)
  • 1 tsk Liquid smoke (kan uteslutas)
  • 2 msk Balsamvinäger
  • 2-3 msk Neutral olja
  • 1 st Lök
  • 1 stjälk Selleri
  • 1 st Röd paprika
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 1 pkt Krossade tomater
  • 1 pkt Blandade bönor (sköljda och avrunna)
  • 2 dl Ljus öl (alt. vatten)
  • 1 st Buljongtärning
  • 2 st Lagerblad
  • Salt & Peppar (efter smak)

Stekt majs

  • 1 burk Majs (ca 160 g)
  • 2-3 msk Margarin
  • Salt & Peppar (efter smak)

Toppingförslag

  • Nachochips
  • Fraiche av valfritt slag
  • Koriander

Instruktioner

Chiligryta

  • Smula tempehn  och blanda med 2 msk spiskummin, 2 msk paprikapulver, 2 msk balsamvinäger, 2 msk olja och 1 tsk liquid smoke. Ställ åt sidan.
  • Skiva löken grovt. Hacka selleri och paprika. Finhacka vitlöken.
  • Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta. Fräs lök, vitlök, selleri och paprika i några minuter under omrörning.
  • Tillsätt de avrunna bönorna och tempehn och stek några minuter till. Häll i 1 msk spiskummin, 1 msk paprikapulver och 1 tsk chiliflakes.
  • Häll över krossade tomater, öl (eller vatten). Tillsätt buljongtärning och lagerblad. 
  • Låt chilin puttra i minst 45 minuter, gärna längre.

Stekt Majs

  • Häll av vätskan från majsen. Hetta upp en stekpanna och tillsätt margarin. Krydda med salt och peppar.
  • Stek under omrörning på låg värme tills majsen börjar få en gyllenbrun färg.

Servering

  • Servera chiligrytan och majsen med dina favorittillbehör. Njut av den värmande måltiden!