fbpx

 
Lupinta Tempeh - Tempeh tillverkad av svenska lupinbönor

Lupinta Tempeh

Vår första produkt är en fantastiskt god tempeh, självklart tillverkad på svenska lupinbönor. Tempeh kommer ursprungligen från Indonesien, närmare bestämt ön Java. Där har tempehn ätits i hundratals år för sitt höga proteininnehåll och hälsofördelar. Idag har produkten nått ett större, internationellt genomslag. har Traditionellt sätt är den gjord på sojabönor, som kokas och fermenteras med hjälp av en vitmögelkultur. Vi har bytt ut sojan mot svensk lupin, vilket resulterar i en hållbar produkt, gjord på lokalt odlade råvaror.
Varför en lupinbaserad produkt?

Sötlupin, eller matlupin som den också kallas, är en baljväxt med samma hälsofördelar och höga näringsvärden som sojabönor. Skillnaden är att sötlupin kan odlas i det svenska klimatet. Precis som andra baljväxter så binder lupinen kväve i jorden, något som är gynnsamt för den gröda som odlas på fältet nästa säsong.

 

Lupinta tempeh and lupin flowers

Visste du?!

Vi vet att detta kanske kan komma som en chock för vissa, men vi är inte enbart ett tempeh-företag. Lupinta har även några andra hemligheter i skjortärmen som snart kommer avslöjas.  

Vi älskar våra fermenterade bönlimpor, men tempeh är bara den första av många coola produkter som är på väg! Vi har arbetat mycket hårt med vår R&D (research & development) i över ett år nu och vi kan med stor glädje meddela att nya spännande produkter kommer synas på marknaden snart.

Photo of Lupinta's CEO Eslam Salah

Låt oss bli lite nördiga …

Många har frågat oss ”Är det som tofu?”. Vi vill gärna ge ett enkelt svar, men måste svara med ett ”Ja – och samtidigt nej”. Både tempeh och tofu är normalt sett gjord på sojabönor, men där slutar likheterna.

Tofu är en produkt utan någon signifikant smak, vilket är perfekt när du vill styra smaken helt själv. Texturen är alltid len och där finns inga hela bönor.

Tempeh däremot är gjort på antingen hela eller halva bönor vilket skapar en helt annan textur. Den har också därför en hög andel protein, fiber och vitaminer. Den har dessutom en lite nötig smak, som förstärks desto längre den åldras. Även tempehn går dock bra att smaksätta efter dina egna smaklökar, exempelvis genom olika marinader. Snegla gärna på våra recept för att finna inspiration! En lupinbaserad produkt som vår tempeh är både smakrik, miljövänlig och samtidigt lätt att tillaga. 

Lupinta's Tempeh in a package