Hitta svar på vanliga frågor om Lupinta och våra bönor.

Det började med att ETC skrev en artikel om Lupinta och grundaren Eslam Salah. Sedan dess har flertalet tidningar skrivit om Lupinta och vår vision, Hallå Malmö och Veckans affärer är bara några exempel. Att media har visat så stort intresse för Lupinta är vi mycket stolta över!

Produkten

Vad är tempeh?

Tempeh är en fantastisk produkt om du frågar oss. Generellt är tempeh ett block av någon sorts bönor som hålls ihop av ett svampmycel. När svampen växer till förändras bönornas smak och konsistens och genom fermenteringen tar de även upp mer näring. Traditionen kommer ursprungligen från Indonesien, görs vanligtvis på sojabönor, och är över 200 år gammal.

Vad är egentligen fermentering?

Fermentering är från början ett sätt att förlänga hållbarheten för t.ex. bönor. Genom att tillsätta svampsporer skulle man enkelt uttryckt kunna säga att en kontrollerad möglingsprocess sätts igång. Men inte en obehaglig sådan utan en sån där lyxig som för fina ostar. Det som är ännu finare med det är att näringsämnen och mineraler i lupinbönan blir lättare för kroppen att ta upp så att du får i dig extra mycket nyttigheter.

Vad är matlupin?

Matlupin (eller sötlupin som det även kallas) kommer från förädlade lupiner vars bönor är ett jättebra proteinalternativ. Ännu bättre är att den kan odlas lokalt här i Sverige. Matlupin är ett superbra alternativ till kött eller sojaprodukter! (De där vackra vildlupinerna du ser vid vägkanten på sommaren är tyvärr inte lika nyttiga att äta)

Varför lupin?

Lupin går bra att odla i Sverige (till skillnad från den annars populära sojabönan) och är både hälsosam och god att äta och utgör därför ett fullgott substitut till både kött och soja. Till lupinbönans karaktär hör en lite syrlig smak och en fast textur vilket gör den supergod att avnjuta som den är till skillnad från t.ex. gula ärtor. De och många fler anledningar gör att vi älskar lupinen!

Hur nyttig är lupin?

Det korta svaret är supernyttigt! Lupinbönan innehåller lika mycket protein som sojabönan, 40%. Den är även rik på fibrer, ca 30%, vilket är dubbelt så mycket som många andra baljväxter och innehåller betydligt mindre fett i jämförelse med sojabönan. Lupinbönan innehåller inte östrogen och odlas utan GMO.

Var är Lupintatempehn tillverkad?

Våra lupinbönor odlas i Skåne hos KRAV-certifierade odlare. Vår tillverkning av tempehn skedde tidigare i Bjuv och har numera flyttat till Malmö.

Har Lupintatempeh några tillsatser?

Lupinta-tempeh består endast av lokalt odlade lupinbönor. En skvätt vinäger och sporer från en mikrosvamp tillsätts för att sätta igång fermenteringsprocessen.

Innehåller tempeh konserveringsmedel?

Inga konserveringsmedel är tillsatta. Fermenteringen är en helt naturlig process.

Laga & äta

Kan jag äta tempehn rå?

Du kan absolut smaka på den rå, men det är inget vi direkt rekommenderar. Tempehn är då fortfarande inne i sin fermenteringsprocess. Vill du uppleva den utan tillagning eller marinering kan nöja dig med att ångkoka den, och på så sätt behålla den naturligt jordiga, nötiga smaken.

Hur tillagar jag tempeh?

Du kan gå tillväga på många olika sätt och anpassa svårighetsgraden till dina förmågor och ambitioner i köket. Om du är flexitarian kan du förhålla dig till tempeh som till kyckling i den mån att den tillför struktur och är bra på att dra åt sig smaker. Tempeh kan ångkokas, stekas, grillas, friteras och ugnsbakas. Titta gärna bland våra recept. Vi lägger kontinuerligt upp enkla till medelsvåra recept för att du ska bli inspirerad – och kanske även hitta inspiration till att improvisera fram dina egna favoriter.

Måste jag marinera tempehn eller kan jag tillaga den som den är?

Det måste du inte. Personlig smak får avgöra om du föredrar att marinera tempehn eller inte. Marinader lyfter tempehns fantastiska textur och gör att du kan skapa alla möjliga slags rätter. Eftersom den är väldigt anpassningsbar passar den att ersätta kött i otaliga recept. För att tempehns smaker ska lyftas bör någon sorts fett, så som olja eller smör, och salt tillsättas vid tillagningen. Här hittar du några förslag på goda marinader och såser.

Behöver jag ångkoka tempehn innan tillagning?

Om du vill ha en lite rundare smak på din tempeh kan du välja att ångkoka den innan tillagning, speciellt om du inte ska marinera. Men den går alldeles utmärkt att äta utan att ångkoka först!

Förvara

Hur länge kan jag förvara den i kylen?

Vi brukar rekommendera att du tillagar upptinad tempeh inom fyra dagar. Men ha gärna för vana att ta ut den från frysen samma dag som du tänker äta den.

Hur länge kan jag förvara min tempeh i frysen?

I frysen håller tempehn länge – ca 12 månader från tillverkningsdatum. Efter det kan kvalitén på textur och smak försämras.

Kan jag tina tempehn i micron?

Lupintatempeh mår bäst av att tina i lugn och ro i kylen eller i rumstemperatur. Men har du bråttom kan du tina upp den försiktigt i micron på låg värme. Om du har för hög värme kommer tempehn bli svampig och seg i konsistensen. Använd defrostfunktionen i omgångar om ca 1,5 minut tills tempehn är tinad, men inte varm på utsidan och fortfarande kall inuti.

Hur vet jag om tempehn har blivit för gammal?

När din tempeh har tinat kommer den att fortsätta mogna alltmer och då kan smaken bli lite kärv. Då luktar den även kraftigare än tidigare. Ibland kan plastförpackningen svälla lite när tempehn tinat. Detta är ingen fara, så länge du äter tempehn inom ett par dagar.

Vad händer om min tempeh ändrar färg?

Om lupintempehn t.ex. skulle få lite svarta prickar är det ingen fara. Eftersom fermenteringen sker helt naturligt kan den ibland gå längre i en ände av blocket. Du kan välja att skära bort den lilla biten om du vill, men du behöver inte vara orolig att den påverkar smaken. Om fläckarna däremot skulle växa, mörkna eller ändra färg mot grågrönt är det inte bra, då har din tempeh blivit för gammal.

Allergener

Kan man vara allergisk mot Lupinta-tempeh?

Bland de som är allergiska mot en baljväxt är det enligt Livsmedelsverket inte ovanligt att reagera mot flera andra baljväxter beroende på att proteinerna inom samma växtfamilj är snarlika. Du bör alltså vara uppmärksam om du är allergisk mot jordnötter, soja, ärtor, bönor och/eller linser.

Innehåller Lupinta-tempeh gluten?

Våra produkter innehåller väldigt låga nivåer av gluten men är i dagsläget inte helt glutenfria. Detta är något jobbar på kontinuerligt!

Hitta Lupinta

Var kan jag köpa Lupintas produkter?

I dagsläget säljer vi på flera ställen runtom i Skåne, i Malmö, Lund och Helsingborg. Listan fylls sakta men säkert på, så kolla under köpställen för att se vad som finns närmast dig.

Går det att beställa tempeh som ni skickar?

Då vår tempeh är en frysvara har vi i nuläget inte möjlighet till det. Men vi hoppas på att kunna skicka i framtiden! Kolla bland köpställen om den säljs i en butik nära dig!

Varför finns Lupinta inte i min matbutik?

Butiken bestämmer själva vad de tar in i sitt sortiment men som kund har du stora möjligheter att påverka det valet genom att fråga efter det du vill köpa. Så hjälp oss gärna genom att fråga efter oss i din lokala matbutik!

Säljer ni till restauranger?

Ja! Restauranger kan beställa våra produkter från Grönsakshallen Sorunda.