fbpx

 

Grillspett med tempeh och grönsaker

Grillspett är något bland det lättaste du kan lägga på grillen! De kan varieras till oändlighet och höjas i svårighetsgrad beroende på vad du trär på pinnarna och väljer att marinera med allt eftersom du blir mer och mer av ett grillproffs. Några spett passar lika bra som middag som del på t.ex. buffébordet. Gör dem bara lite mindre så passar de utmärkt som ett tillägg till en matig sallad! Använder du träspett så glöm inte att ställa pinnarna i blöt i en kanna vatten en stund innan du ska grilla. Då brinner de inte lika lätt upp när de sedan ligger på grillen.

De här grillspetten har vi gjort så enkelt det bara går genom att skära tempehn i kuber och marinera en stund och adderat de grönsaker som råkade finnas hemma i kylskåpet. Det blev saftig zucchini och champinjoner, som alltid passar fint på grillen. Som pricken över i:et skivade vi upp en paprika som blir mild men ändå tillför extra smak till spetten. Vi trädde spetten och varvade grönsakerna med den marinerade lupintempehn. Vi avslutade med att pensla grönsakerna med överskottet av marinaden.

Väl på grillen är det bara att vänta. Håll ett öga på spetten och ha lite is i magen hellre än att vända dem flera gånger, då är risken mindre att något ramlar av. När tempehn fått färg, svamparna mörknat och börjar skrynkla sig lite och zucchinin och paprikan fått fin grillyta är det dags att vända spettet och ge den andra sidan samma behandling.

Ta sedan av spetten från grillen och avnjut med lite goda tillbehör som en god sallad, bröd eller ris. Smaklig spis!

Grillade tempehspett i syrlig marinad

Ingredienser

  • 1 paket Lupintatempeh
  • 1 st Röd paprika
  • 15-20 st Champinjoner
  • 1 st Zuchini

Marinad

  • 2 msk Sesamolja
  • 2 msk Rapsolja
  • 1 st Lime, pressad
  • 4-5 cm Färsk ingefära, riven
  • 1 nypa Chilliflakes elle färsk chilli
  • 1 msk Hoisinsås
  • 1 msk Coconut aminos
  • 2 tsk Oystersås
  • 1-2 msk sesamfrön
  • Salt & peppar

Instruktioner

  • Skär lupintempehn i kuber.
  • Blanda ihop marinaden och vänd ner tempehkuberna i ­marinaden. Ställ åt sidan i minst 30 min.
  • Skiva zuchinin i 1 cm tjocka skivor, rensa och skiva paprikan och rensa svampen.
  • Trä spetten och pensla den överblivna marinaden på grönsakerna innan du lägger spetten på grillen.
  • Vänd på spetten när de ­börjar få fin färg.
  • Klart att servera!
Kategorier: Recept