fbpx

 

Tempeh i ört -och lökinläggning

Det vanligaste sättet att göra vegetarisk eller vegansk inlagd sill är att ersätta sillen med aubergine. Men vi tänkte, Varför skulle det inte kunna funka med tempeh?! Texturen blir såklart inte lika smooth som sill eller aubergine, men ärligt talat, det är ju smaken vi är ute efter! Denna inläggning är egentligen ingen regelrätt inläggning då den t.ex. saknar ättika, men en god röra som passar utmärkt på påskbordet eller på veckans alla frukostbord.
Med inspiration från ett recept från Food Pharmacy tweakade vi ett recept som passar finfint med lupintempeh. Och det funkade! Vi adderade lite härlig, färsk ramslök som det kryllar av såhär års. Smaka av lite efterhand så att inte ramslöken tar över för mycket, den har härligt krut i sig! Vitlöken, salladslöken och ramlöken bildar en liten löksymfoni som får god syra av äppelcidervinäger och lime och härligt sting av persiljan. Supergod blandning att lägga på en skiva rustikt knäckebröd!

Eftersom vi i detta receptet inte smaksatte tempehn alls innan vi tillsatte inläggningen så valde vi i detta fall att ånga den för att ge den en mildare, mjukare smak.
Vi skar skivor, lite tunnare än 1 cm och delade i lagoma bitar i ”sillstorlek”, ångade dem i ca 2 min och stekte dem sedan i neutral olja för att få en stekyta. Idén med det är att de då lättare skulle hålla ihop i burken. Eftersom tempehn inte behöver någon inläggning behöver vi inte joxa med ättika och socker, den syrliga smaken får vi från limen och vinägern. Blanda ihop de våta ingredienserna till en ”majonnäs”. Hacka, strimla och mortla alla ingredienser och häll ner i ”majonnäsen” och häll blandningen i en burk med lock.

Servera tillsammans med valfria versioner av bröd och gärna kokt ägg. Detta är såklart valfritt. Ät röran inom ett par dagar, men vi lovar, det kommer inte vara svårt!

Tempeh i ört -och lökinläggning

Ingredienser

  • 1 pkt Lupintatempeh
  • 1 /2 dl Olja
  • 1 msk Äppelcidervinäger
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 2 st Salladslök
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 1 knippe Ramslök
  • 1 msk Fänkålsfrön
  • 1 st Lime, skal och juice
  • 3 msk Persilja, färsk eller fryst

Instruktioner

  • Skiva tempehn i tunna skivor och dela i mindre bitar. Ånga i ca 2 min.
  • Stek bitarna i olja tills de får en djupare färg och lite stekyta. Ställ åt sidan och låt svalna.
  • Mixa ihop Creme Fraiche, ­äppelcider och olja.
  • Strimla salladslöken och finhacka vitlöken, ramslöken och persiljan. (obs: smaka av så att inte ramslöken tar över) 
  • Mortla fänkålsfröna.
  • Riv limeskalet och pressa ut limejuicen.
  • Rör ner allt i “majonnäsen” och avsluta med att vända ner tempehbitarna.
  • Häll ner röran i en glasburk med lock och ställ i kylen.
  • Servera med knäckebröd och eventuellt kokt ägg.
Kategorier: Recept