fbpx

 

Glaserad tempeh yakitori med vårlök

Här kommer en twist på en traditionell japansk rätt! Yakitori betyder egentligen ”grillad kyckling”, men används ofta som ett samlingsbegrepp för japanska grillspett i allmänhet. Vår tempeh yakitori är precis vad det låter som, grillspett med lupintempeh, täckta i en sötsur sås och ugnsstekta tillsammans med krispig vårlök. Hur gott som helst!

 

Tempeh yakitori

 

Inköpslistan till denna rätt kan vid första anblick verka krånglig och svårtillgänglig. Trots det går det alldeles utmärkt att byta ut vissa ingredienser mot mer lättillgängliga sådana. Mirin, till exempel, är ett sött, lätt alkoholhaltigt risvin som finns i välsorterade matbutiker och hos östasiatiska mathandlare. Om du inte hittar det kan du istället köpa risvinäger och blanda det med lite socker (ungefär 1 dl risvinäger och 4 tsk strösocker per 1 dl mirin), för att få en liknande smakupplevelse.

Sake är en starkare alkoholhaltig dryck. Om du vill byta ut den kan du använda en torr cherry, och om du vill skippa alkoholen kan du istället ta motsvarande mängd vinäger.

 

Tempeh yakitori

 

Vår tempeh yakitori – ett smaskigt möte mellan Skåne och Japan

Mat-traditionalister kanske fnyser åt detta recept: ”Kycklingspett utan kyckling?”. Faktum är att begreppet yakitori även i Japan är utbytbart med det mer generella Kushiyaki (”grillspett”). Att sätta vår egna tempeh på ett sådant spett är inte konstigare än att grilla något annat. Dessutom ger det de som väljer att inte äta kyckling en möjlighet att uppleva denna fantastiska maträtt. Toppen, tycker vi!

Vi älskar internationell mat på Lupinta! Att sprida glädje genom mat från alla världens hörn är en fantastisk sak. Allra roligast är det när vi kan kombinera den med lokala råvaror. Vår tempeh är gjord av svenska lupinbönor som odlas i Skåne. Med svenska bönor, en traditionellt indonesisk proteinkälla och med smaker från Japan blir denna rätt en explosion i internationell matkärlek.

 

Tempeh Yakitori

Ingredienser

  • 1 pkt Lupinta Tempeh
  • 4-5 st Vårlökar
  • 3-4 st Grillspett i trä

Yakitori-sås

  • 1 ½ dl Coconut aminos
  • 1 ½ dl Mirin (alt. 1 ½ dl risvinäger + 3 tsk socker)
  • ½ dl Sake (alt. ½ dl torr cherry eller risvinäger)
  • ½ dl Vatten
  • 2 tsk Farinsocker

Instruktioner

  • Lägg grillspetten i vatten i 30 min
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • I en liten kastrull, blanda ingredienserna till yakitori-såsen tillsammans med den gröna delen av en vårlök. Koka upp och låt sjuda på låg värme utan lock tills såsen har reducerats till hälften - ungefär i 30 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
  • Skär upp tempehn i kuber och skär vårlöken i 2-3 cm långa bitar. Träd på tempeh och vårlök på spetten.
  • Lägg spetten över en djup ugnsform, så att de inte ligger mot botten av formen. Alternativt använder du en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Ugnsbaka spetten i 20 minuter, vänd halvvägs.
  • Efter 20 minuter, ta ut och pensla på 2/3 av såsen på båda sidor av spetten. Sätt ugnen på grillfunktion och kör ytterligare 3-4 minuter, tills såsen karamelliseras.
  • Lägg över spetten på serveringsfat och täck med resterande sås. Låt smaka!
Kategorier: Recept