fbpx

 

Veganska tempeh-wings i
kryddstark ananassås

 

Vi har en teori. Kladdig mat passar alltid till helgens myskvällar. Det finns en direkt korrelation mellan mat som dryper av sås eller marinad och mat som är lämplig att mosa i sig en lördagskväll i soffan. Här kommer ett fantastiskt recept på veganska tempeh-wings som garanterat kommer att få dig att slicka rent fingrarna efteråt. Såsen som täcker tempehn är syrlig och het tack vare sin ananasjuice och den ack så populära Sriracha-såsen.

 

Varför ”wings”? Nej, tempeh har ingenting med vingar att göra, men vi tycker att det fångar in rätten och vad du kan förvänta dig från den. Se det som en vegansk, sydostasiatisk variant på Buffalo chicken wings! Det vill säga, en helt växtbaserad proteinkälla som är syndigt god och ett bra val för planeten.

 

Tempeh-wings med sriracha och pimiento de padron

 

Vi har valt att toppa tempehn med Pimiento de padrón, vilket du kan utesluta eller byta ut mot något mer kryddstarkt, exempelvis jalapeños. Som pricken över i:et har vi slängt ihop en enkel dipp med coconut aminos och vinäger. Den lilla syran och sältan rundar av rätten perfekt.

 

Tempeh-wings med het ananassås

 

Något som verkligen höjer dessa tempeh-wings är ananasjuicen i marinaden och juicen. Den ger det en härlig kombination av sött och syrligt. Rätten passar perfekt som en del av ett plockbord, eller på egen hand tillsammans med något tillbehör eller en sallad. Vårt tips: krispiga fries och en krispig grönsallad. Hur gott som helst!

 

 

Tempeh-"wings" i kryddstark ananassås

Ingredienser

Tempehwings

  • 1 pkt Lupinta tempeh
  • 1 dl Ananasjuice
  • 2 tsk Coconut aminos
  • 0,5 dl Vatten
  • 1 tsk Risvinäger
  • 0,5 tsk Ingefära (färsk riven)

Ananassås

  • 0,5 dl Ananasjuice
  • 1 tsk Coconut aminos
  • 0,5 dl Rårörssocker (alt. muskovadosocker)
  • 1,5 tsk Majsstärkelse
  • 1-2 tsk Srirachasås

Topping

  • Salladslök
  • Pimiento de padrón (alt. jalapeño)
  • Rostade sesamfrön

Dippsås

  • Coconut aminos
  • Vinäger

Instruktioner

  • Sätt ungnen på 200 grader. ­Skiva tempehn. Lägg i en skål och häll på alla ingredienser till marinaden och rör runt. Låt stå och dra i minst 30 min.
  • Lägg skivorna på ett bakplåts- papper på en plåt i ugnen ­10-15 min tills den får en gyllenbrun färg. Vänd på bitarna och låt stå ytterligare 10-15 min
  • Gör såsen under tiden. Häll alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp under omrörning tills stärkelsen och sockret löst sig.
  • Sänk värmen på plattan och låt såsen puttra på låg värme i 3-5 minuter tills såsen ­tjocknar
  • Blanda ner de färdiga tempeh­bitarna i såsen och vänd runt dem. Lägg in dem i ugn­en igen i 2-3 min.
  • Ta ut bitarna när de börjar få färg. Lägg på ett fat, häll över resten av såsen, om du har någon över, strö över toppningen på toppen och ­servera direkt.

 

Kategorier: Recept