fbpx

 

Fyra olika såser och marinader för tempeh – direkt från Lupinta-köket

Något av det bästa med tempeh är att den är så mångsidig. Med rätt såser och marinader kan du skapa en mängd olika rätter från allas vår favoritråvara. Här på Lupinta brukar vi ofta implementera metoden ”man tager vad man haver” när det kommer till marinader för tempeh. Det brukar oftast bli bra!

För dig som är mer av en planerande människa kanske några enkla såsrecept kan vara till nytta? Här nedan har vi sammanfattat fyra stycken som vi tycker passar till de flesta tillfällen.

 

Såser och marinader för tempeh

 

Tahinisås

Först och främst, en lätt syrlig tahinisås. En klassiker i mellanöstern, denna sås passar perfekt till tempeh som serveras i en frisk sallad eller wrap. Tillagningen är lika enkel som ingredienserna – mixa tahini, vatten, citronsaft, vitlök till en luftig sås, smaka av med salt.

 

Chili & ingefära

Näst på tur har vi satt ihop ett recept för en asiatisk marinad med chili och ingefära. Den här är en stor favorit i Lupinta-köket, framförallt eftersom den är så enkel att slänga ihop. Olja blandas med coconut aminos, vitlök, ingefära och chiliflakes. Sen är det bara att slänga i tempehn och låta den stå! Marinaden gör sig perfekt till östasiatiska rätter med ris eller nudlar.

 

Sojafri teriyakisås

Sås nummer tre är en sojafri teriyakisås, en söt och syrlig liten historia som också passar bra till asiatisk matlagning med nudlar eller ris. Vi har tidigare skrivit ett recept på asiatiska tempehbollar med denna sås. Supergott!

 

Vegansk BBQ-sås

Sist ut i detta såsskafferi kommer en rökig, härlig BBQ-sås som passar perfekt till grillfesten, wrapen eller burgaren. Av de fyra såserna har denna längst ingredienslista, men låt inte det lura dig. Den är faktiskt väldigt simpel. Blanda bara ihop alla ingredienser i en liten kastrull och låt puttra på låg värme i 20-25 minuter. Resultatet blir en fantastiskt god sås som gör att du aldrig mer kommer att vilja köpa färdiggjord BBQ-marinad. Håll till godo!

 

 

Såser och marinader till tempeh

Ingredienser

Tahinidressing

  • 2 dl Tahini
  • 1 dl Vatten
  • 1 st Citron (saft från)
  • 1 st Vitlöksklyfta (pressad)
  • 1/2 tsk Salt

Chili- och ingefärsmarinad

  • 1/2 dl Neutral olja (ex. rapsolja)
  • 1 msk Coconut Aminos
  • 2 msk Sesamolja
  • 1 1/2 tsk Chiliflakes
  • 2 msk Ingefära (finriven)
  • 1 st Vitlöksklyfta (pressad)

Sojafri teriyakisås

  • 6 msk Coconut Aminos
  • 2 msk Risvinäger
  • 2 msk Dadelsirap (alt. lönnsirap)
  • 1 msk Sesamolja (gärna på rostade sesamfrön)
  • 1 msk Vatten
  • 1-2 tsk Majsstärkelse (alt. arrowrootpulver)
  • 1 tsk Ingefära (riven)
  • 2 tsk Sesamfrön (rostade)

Vegansk BBQ-sås

  • 2 dl Ketchup (gärna osötad)
  • 1/2 dl Vitvinsvinäger
  • 1/2 dl Farinsocker
  • 2 msk Dijonsenap
  • 1 tsk Liquid smoke
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 2 msk Coconut aminos
  • 1 msk Paprikapulver
  • 1 msk Spiskummin

Instruktioner

Tahinidressing

  • Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare tills den får en luftig konsistens.

Chili- & ingefärsmarinad

  • Riv ingefäran och pressa vitlöken. Blanda ihop med övriga ingredienser och låt stå.

Sojafri teriyakisås

  • Vispa ihop alla ingredienser utom stärkelsen i en kastrull och låt dem sjuda i ca 2 min.
  • Vispa ner stärkelsen lite i taget, tills såsen har tjocknat till den konsistens du vill ha.

Vegansk BBQ-sås

  • Blanda ihop alla ingredienser och låt puttra på låg värme under lock i 20-25 minuter. Om såsen blir för tjock kan du späda ut den med lite vatten.
Kategorier: Recept