En frisk, supergod tempeh-bowl, fylld med nyttigheter.

Den nyttiga snabbmaten med hawaiianskt ursprung – poké bowl:en är helt fantastisk! Här bjuder vi på ett recept på en smaskig poké bowl med tempeh. Idag går den hawaiianska rätten att hitta runt om hela Sverige, men dess tradition är längre än så. I århundraden har den ätits på Hawaii, där den är en viktig del av öns långa mattradition. Vanligtvis består proteinkällan i en poké bowl av rå fisk, skuren i kuber. Det roliga med rätten är dock att den kan varieras i oändligheten, och vi tycker att krispigt stekt tempeh passar perfekt som substitut!

 

 

poké bowl med tempeh

 

 

Vad ska då en poké bowl innehålla? Som vi nämnde ovan är fisk en traditionell beståndsdel. För de som vill skippa fisken kan istället svensk lupintempeh vara ett bra alternativ. Proteinkällan serveras i typiska kuber på en bädd av rundkornigt ris (sushiris eller grötris) som med fördel kan smaksättas med lite risvinäger och en gnutta socker. Sedan kommer den roliga: att toppa! Varför är det så tillfredsställande att lägga upp grönsaker, örter och frukt i en skål? Det känns som att fylla i färg i en målarbok. Mycket roligt!

 

Vår lupintempeh har vi skurit i kuber och marinerat i en enkel marinad av olja, chiliflakes och ingefära. Tempehn har sedan fått stå och dra till sig smakerna ordentligt. Vi rekommenderar att detta steg görs först, innan du tillagar riset. På så sätt ger du den verkligen tid att samla på sig de härliga, fräscha smakerna från marinaden. Om du vill ha en lite mer avancerad marinad kan du även testa den från vårt recept på chilimarinerad tempeh!

 

Efter att riset är kokat och smaksatt kan du steka på din tempeh på medelvärme tills den får en fin, krispig yta. Var varsam så att den inte bränns, men våga ändå steka på den ordentligt. Inget slår en riktigt crunchy tempeh!

 

poké bowl med lupintempeh

 

Receptet vi har satt ihop här är egentligen inget särskilt, eftersom det bara är fantasin som sätter gränserna för vad som kan inkluderas i en riktigt bra bowl. Vi har valt att toppa med mango, hyvlade morötter med sesamfrön, ångad broccoli, rostad lök, koriander och jordnötter. Pricken över i:et är krämig srirachamajo, som vi har ringlat över toppen. Gör din alldeles egna poké bowl med tempeh, välj dina egna favorittillbehör och låt det smaka!

 

Poké bowl med tempeh

Ingredienser

Bowl

  • 1 pkt Lupinta tempeh
  • 1 st Mango
  • 1 st Morot
  • 250 g Broccoli (buketter)
  • 1 kruka Koriander
  • 2-3 msk Neutral olj (ex. rapsolja)
  • 1 nypa Chiliflakes
  • 1 tsk Riven ingefära
  • Salt & peppar

Ris

  • 2 dl Rundkornigt ris (ex. sushiris eller grötris)
  • 1 msk Risvinäger
  • 1 tsk Socker

Toppings

  • Rostad lök
  • Koriander
  • Hackade jordnötter
  • Rostade sesamfrön
  • Srirachamajo (vegansk)

Instruktioner

  • Skär upp tempehn i kuber eller skivor och rör ihop olja, ingefära och chili. Lägg allt tillsammans i skål att dra.
  • Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Smaksätt med vinäger och socker.
  • Stek tempehn i stekpanna på medelhög värme tills den får en fin stekyta.
  • Hyvla moroten i slinger med en potatisskalare.
  • Dela broccolin i mindre buketter och ånga i några minuter.
  • Skär upp mangon i kuber.
  • Lägg upp i mindre portionsskålar; riset i botten och gruppera grönsakerna, frukten och tempehn ovanpå.
  • Servera med valfri topping och avsluta med att ringla srirachamajonnäs på toppen!
Kategorier: Recept