Mustig chiligryta med lupintempeh och blandade bönor. 

Inget värmer upp kulna höstkvällar som en riktigt mustig chiligryta med tempeh! Efter en lång, mörk dag med alldeles för få soltimmar behövs någonting som höjer humöret. Om vi pratar comfort food är det få saker som hamnar högre upp på listan än en kryddig, vegochili. ”Men åh”, tänker du kanske? ”Jag har inte energi nog att ställa mig och göra långkok.” Tur då att denna chiligryta i princip tillagar sig själv!

 

Chiligryta med tempeh och bönor

 

Att slänga ihop en chiligryta med tempeh låter kanske krångligt och tidskrävande, men faktum är att det knappt finns något enklare! Kort sagt handlar det bara om att hacka grönsaker, smula tempeh och slänga ner allt i grytan. Sedan är det bara att luta sig tillbaka, tjuv-äta några nachochips och slappna av. När grytan börjar bli klar är det en snabb sak att steka majsen, sleva upp och njuta!

 

Chiligryta med lupintempeh och stekt majs

 

Grytan går att servera på flera olika sätt. Antingen som i receptet här nedan, med stekt majs, fraiche, koriander och nachochips. Lika bra går det att koka ris att ha till, eller att äta chiligrytan med ett saftigt bondbröd. Den stekta majsen är smörig och smakar fantastiskt sött! Vår lupintempeh bidrar med ett härligt tuggmotstånd och en djup, mustig smak. Tempehn, tillsammans med de blandade bönorna ser till att du får en mättande, proteinrik middag som kommer att lämna dig mätt och belåten.

 

Mustig chiligryta med tempeh, bönor och stekt majs.

Portioner: 4 port

Ingredienser

Chiligryta

  • 1 pkt Lupinta Tempeh
  • 3 msk Spiskummin
  • 3 msk Paprikapulver
  • 1 tsk Chiliflakes (alt. chilipulver)
  • 1 tsk Liquid smoke (kan uteslutas)
  • 2 msk Balsamvinäger
  • 2-3 msk Neutral olja
  • 1 st Lök
  • 1 stjälk Selleri
  • 1 st Röd paprika
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 1 pkt Krossade tomater
  • 1 pkt Blandade bönor (sköljda och avrunna)
  • 2 dl Ljus öl (alt. vatten)
  • 1 st Buljongtärning
  • 2 st Lagerblad
  • Salt & Peppar (efter smak)

Stekt majs

  • 1 burk Majs (ca 160 g)
  • 2-3 msk Margarin
  • Salt & Peppar (efter smak)

Toppingförslag

  • Nachochips
  • Fraiche av valfritt slag
  • Koriander

Instruktioner

Chiligryta

  • Smula tempehn  och blanda med 2 msk spiskummin, 2 msk paprikapulver, 2 msk balsamvinäger, 2 msk olja och 1 tsk liquid smoke. Ställ åt sidan.
  • Skiva löken grovt. Hacka selleri och paprika. Finhacka vitlöken.
  • Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta. Fräs lök, vitlök, selleri och paprika i några minuter under omrörning.
  • Tillsätt de avrunna bönorna och tempehn och stek några minuter till. Häll i 1 msk spiskummin, 1 msk paprikapulver och 1 tsk chiliflakes.
  • Häll över krossade tomater, öl (eller vatten). Tillsätt buljongtärning och lagerblad. 
  • Låt chilin puttra i minst 45 minuter, gärna längre.

Stekt Majs

  • Häll av vätskan från majsen. Hetta upp en stekpanna och tillsätt margarin. Krydda med salt och peppar.
  • Stek under omrörning på låg värme tills majsen börjar få en gyllenbrun färg.

Servering

  • Servera chiligrytan och majsen med dina favorittillbehör. Njut av den värmande måltiden!
Kategorier: Recept