Vegansk burgare på svensk lupintempeh och svarta bönor

Ett vanligt återkommande problem med veganska burgare är konsistensen. Det finns alltid en risk att de blir mosiga och intetsägande. Det vill vi råda bot på! Genom att göra en mix av grönsaker, svarta bönor och tempeh får du en smet som har både god smak och tuggmotstånd. Knepet här är att låta smeten hålla sig bitig och rustik, och inte processa den för länge. Genom att kryddas med liquid smoke, BBQ-sås och tahini blir dessa burgare en rökig, nötig smaksensation som säkerligen kan fresta även den mest inbitna köttätaren. Toppa burgarna med dina favorittillbehör och hugg in!

Vegansk tempehburgare med svarta bönor

 

Vegansk burgare på tempeh och bönor

Portioner: 6 burgare

Ingredienser

Burgare

  • 1 pkt Lupinta tempeh
  • 1 msk neutral olja
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 st morötter
  • 2 msk BBQ-sås
  • 1 msk agavesirap (eller motsvarande sötning)
  • 5 msk vetemjöl (eller till önskad konsistens)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk tahini
  • 1 pkt svarta bönor (sköljda och avrunna)
  • 1 msk spiskummin
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 tsk salt

Chiliglaze

  • 1 msk hoisinsås
  • 1 msk BBQ-sås
  • 1 msk sriracha
  • 1 msk tomatpuré

Förslag på tillbehör

  • Hamburgerbröd
  • Vegansk ost
  • Tomat
  • Sallad
  • Inlagd gurka
  • Karamelliserad lök
  • Vegansk majonnäs

Instruktioner

Burgare

  • Ånga tempehn i ~10 min i en ångkorg (kan uteslutas).
  • Under tiden, hacka lök och morot grovt, pressa vitlök.
  • Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken och moroten med de pressade vitlöksklyftorna tills löken fått färg.
  • Häll över BBQ-sås och stek på låg värme i ytterligare i 7-8 minuter under omrörning.
  • Häll över grönsakerna i en matberedare eller mixer. 
  • Tillsätt svarta bönor, agavesirap, liquid smoke, tomatpuré, tahini, ströbröd, salt och kryddor. Mixa med pulse-funktion 5-8 sekunder. Se till att smeten fortfarande är bitig och inte slät.
  • Smula ner tempehn i smeten och pulsera i ytterligare några sekunder.
  • Skölj dina händer snabbt och forma 6 st burgare, tillsätt lite extra mjöl om du tycker att smeten känns för kladdig. 
  • Placera burgarna på bakplåtspapper och låt dem vila i kylen mellan 30 minuter och 1 timme. 
  • Hetta upp olja i en stekpanna och stek burgarna 3-5 minuter per sida, tills de fått färg. Var försiktig när du vänder dem, använd gärna en stor stekspade.

Chiliglaze

  • Blanda BBQ-sås, hoisinsås, tomatpuré och sriracha i en liten skål.
  • Pensla glaze över de stekta burgarna

Servering

  • Servera med dina favorittillbehör på ett rostat hamburgerbröd. Njut!
Kategorier: Recept