Smulad lupintempeh som kryddig tacofärs – framtidens fredagsmys!

För många är tacofredagen helig, och vi förstår varför! Det är perfekt comfort food – varm, kryddig, lite flottig. Mums! Här har vi gjort ett recept på smulad lupintempeh som bas till fredagstacon. Med en härligt kryddig marinad och en fräsch mangosalsa passar detta perfekt efter en lång arbetsvecka. I detta recept har vi ångat tempehn i förväg. Detta gör att tempehn får en något mildare grundsmak och lättare absorberar kryddningen. Om du inte har en ångkorg går det alldeles utmärkt att hoppa över detta steg.

Tempeh tacos

Tempehtacos med mangosalsa

Ingredienser

Tempeh Tacos

  • 1 pkt Lupinta Tempeh
  • 1 msk neutral olja
  • ½ st gul lök
  • 2 klyftor vitlök pressade
  • 2 msk hoisinsås
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar

Mangosalsa

  • 1 st mango
  • ½ st rödlök
  • 1 st lime pressad
  • 1 msk neutral olja
  • 1 kruka koriander
  • salt och peppar efter smak

Förslag på tillbehör och topping

  • 4-8 st tortillabröd
  • Grönsaker ex. tomat, gurka, romansallad, oliver
  • Växtbaserad crème fraiche
  • Rostade sesamfrön
  • Nachochips krossade
  • Sriracha-sås

Instruktioner

  • Ånga tempehn i ~10 min i en ångkorg (kan uteslutas).
  • Smula tempehn i små bitar (alt. kör den med pulse-funktion i en matberedare)
  • Blanda ner kryddor, olja, socker, vitlök, hoisinsås och vinäger i tempehn. Låt vila i minst 30 min.
  • Hacka löken fint.
  • Hetta upp olja i en stekpanna. Stek löken tills den börjar få färg. Tillsätt tempeh-blandningen och stek tills tempehn fått en frasig yta.

Mangosalsa

  • Skala och tärna mangon. Hacka rödlöken fint. Blanda ihop i en bunke.
  • Pressa över limesaften. Blanda i olja & krydda efter smak.
  • Hacka koriandern grovt och vänd ner.

Tillbehör och topping

  • Hacka grönsaker och toppa med vad som faller dig i smaken!
Kategorier: Recept