Lupintas bao buns med friterad och glaserad lupintempeh.

Lupintas mycket populära bao buns med friterad och glaserad tempeh. Folk stod i långa köer för att testa denna fantastiska rätt på Malmöfestivalen, och den hyllades av matkritiker. Nu kan du laga den hemma! Hur grymt?

 

Bao Buns with veggies and Lupinta tempeh

Bao buns med grönsaker och Lupinta tempeh

En smakrik rätt med ångade bao buns & krispig, friterad lupintempeh
Keyword: bao buns, deep-fried tempeh
Portioner: 2

Equipment

  • Bambukorg eller ångkorg

Ingredienser

  • 1 paket Lupinta Tempeh Stekt och glaserad
  • Rödkål
  • Vårlök
  • Gurka
  • Sesamfrön
  • Koriander

Bao buns

  • 25 g Jäst
  • 2,5 dl Vatten 37 °C (Fingervarmt)
  • 1 msk Neutral olja
  • 1 msk Socker (Kan uteslutas)
  • 0,5 tsk Salt
  • 5,5 dl Vetemjöl + 0,5 dl för bakning

Glaze

  • 2 dl äppeljuicekoncentrat
  • 0,5 dl Balsamvinäger
  • 1 dl Neutral olja
  • 3 msk Ingefära riven
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk majsstärkelse (Kan uteslutas)

Instruktioner

  • Skär upp 1 paket Lupinta tempeh i jämnstora bitar. Hetta upp olja i en hög kastrull eller fritös. Fritera/Stek tempehbitarna tills de har fått en fin, gyllenbrun färg.

Glaze

  • Blanda ihop alla ingredienser och vispa tills du får fram en slät glaze. Täck tempehbitarna i glaze och låt stå. 
  • Om du vill göra glaze:n tjockare, koka upp i en kastrull, tillsätt majsstärkelse och rör om.

Bao Buns

  • Blanda jästen med vatten, olja och socker. Rör om tills jästen har löst upp sig. Sätt åt sidan i 2-3 minuter.
  • Lägg till mjöl och salt. Arbeta ihop smeten i ungefär 5 min. Täck och låt jäsa i ca 1 timme.
  • När jäsningen är klar, arbeta ut degen på en mjölad bänk och skär i ~14 bitar.
  • Med en kavel, platta bitarna till tunna, ovala former.
  • Pensla ovansidan av bitarna och vik de längs mitten. Täck och låt vila i ytterligare 10-15 minuter.
  • Under tiden, fyll måttligt med vatten i en kastrull och koka upp.
  • Lägg bakplåtspapper i botten av bambukorgen / ångkorgen. Fördela degknytena jämnt (ungefär 4 per lager).
  • Placera ångkorgen över det kokande vatten och ånga i ca 5 minuter. Sätt åt sidan och låt svalna i 1 minut. Upprepa med resterande degknyten.

Toppings & servingstips

  • Hacka eller skiva grönsakerna fint.
  • Fyll dina bao buns med tempeh & grönsaker. Toppa med hackad koriander och sesamfrön.
Kategorier: Recept